Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus

Příspěvky

24. 3. 2024

Aktivita zvířat se při covidovém lockdownu změnila. Odhalily to fotopasti

/ Rubrika: Koronavirus
Pandemie covidu ovlivnila nejen životy lidí, ale také divokých zvířat. Po lockdownech v roce 2020 se totiž podařilo zjistit, že se aktivita zvířat globálně změnila kvůli omezení pohybu lidí. Výsledky mezinárodního výzkumu, do kterého se zapojili i vědci v Česku a který pracoval s daty z 5000 fotopastí z 21 zemí, ukazují, že savci v blízkosti lidských sídel byli v průběhu lockdownu aktivnější a také vykazovali větší noční aktivitu v době, kdy i aktivita lidí byla vysoká.
 
Celý příspěvek

23. 3. 2024

Psychické problémy i bolesti svalů: Jak poznat long covid a jak ho úspěšně léčit

/ Rubrika: Koronavirus
Prodělali jste někdy v minulosti covid a nyní se u vás objevily třeba poruchy paměti, únava, nebo bolesti svalů? Problémů, které vznikají po vyléčení z akutní covidové infekce, existuje dlouhá řada. Nyní ovšem lékaři zjistili, že postcovid, nazývaný také long covid, může lidi stále trápit třeba až dva roky po prodělané nemoci. Existuje již lék na postcovid? A jak rozeznat, jestli mé potíže s postcovidem souvisí? Zeptali jsme se pneumologa Vladimíra Koblížka, předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.
 
Celý příspěvek

22. 3. 2024

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

/ Rubrika: Koronavirus
Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.
 
Celý příspěvek

29. 2. 2024

Tektonický zlom? Antivaxeři šíří údajnou novou studii, ta ale byla záhy stažena

/ Rubrika: Koronavirus
Jako údajný tektonický zlom označilo na sklonku ledna 2024 sdružení SMIS-lab novou studii vydanou krátce předtím v časopise Cureus. Studie měla dokazovat rozsáhlá poškození způsobená vakcínou proti této nemoci a oním zlomem mělo být to, že vyšla v impaktovaném časopise. Cureus ji však záhy stáhl, a navíc se ukázalo, že její autoři museli podobnou práci stáhnout už dříve. O tom už ale SMIS-lab neinformovalo.
 
Celý příspěvek

29. 2. 2024

Jak šel čas s covidem v ČR: Nemoc měly miliony lidí, home office se stal trendem

/ Rubrika: Koronavirus
V pátek to budou přesně čtyři roky od potvrzení prvních nakažených nemocí covid-19 v Česku. Od té doby bylo potvrzeno více než 4,75 milionu případů nemoci, z toho necelý půlmilion lidí se nakazil opakovaně. 
 
Celý příspěvek

10. 1. 2024

Českem se šíří virózy. Covid či chřipku lze zkrotit i vhodně zvoleným jídlem

/ Rubrika: Koronavirus
V tramvajích nebo autobusech to občas připomíná malý lazaret. Plno lidí kašle, smrká či kýchá. Sezóna respiračních onemocnění je v plném proudu. Lidé marodí s covidem, chřipkou nebo podobnými virózami. Deník připravil přehled nejdůležitějších otázek a odpovědí k současné situaci.
 
Celý příspěvek

6. 1. 2024

Objevily se nové příznaky covidu. Kdo je má, může trpět nejnovější variantou

/ Rubrika: Koronavirus
Koronavirová pandemie stále není minulostí. Aktuálně neskloňovanější z nových variant je JN.1, která se rychle šíří. Britští odborníci nyní zaznamenali, že nakažení lidé popisují nové symptomy. Deník přináší zásadní otázky a odpovědi o současném vývoji šíření covidu. 
 
Celý příspěvek

14. 12. 2023

V Česku řádí covid i virózy podobné chřipce. Nejhůře je v šesti krajích

/ Rubrika: Koronavirus
Sezóna respiračních nemocí je v plném proudu. O epidemii se ale podle odborníků nejedná. Vévodí covid či virózy podobné chřipce. A to především v šesti krajích. Chřipka zatím tolik rozšířená není.
 
Celý příspěvek

14. 12. 2023

Nová lež o covidu: Island zakázal očkování, řeší náhlá úmrtí, šíří se sítěmi

/ Rubrika: Koronavirus
Také po českých sociálních sítích se začátkem prosince rozšířilo tvrzení, že Island prý zakázal jakékoli očkování proti covidu, a to údajně kvůli prudce rostoucí vlně náhlých úmrtí. Toto tvrzení je ale naprosto vylhané. 
 
Celý příspěvek

27. 11. 2023

Českem se opět šíří covid: Jak je to ve srovnání s minulými roky, co očkování

/ Rubrika: Koronavirus
Přes rostoucí počty nakažených covidem je podle odborníků situace stabilizovaná a lepší než v minulých letech. Většina lidí má lehký průběh, v nemocnicích často končí spíše ti, které současně trápí i jiná nemoc.
 
Celý příspěvek